Ló viselkedés 1. rész
Kanca és csikó a boxban

Sok videó van Facebook-on, Youtube-on lovas balesetekről és egyéb szerencsétlenül alakult találkozásokról. A helyett, hogy szörnyülködünk rajta, inkább tanuljunk belőle.

A ló alapvetően menekülő állat, de ez nem az jelenti, hogy ha sarokba szorítják akkor nem támad! Tisztelni kell a bensőséges és védelmező kapcsolatot ami a kanca és csikója kötelékének sajátja. Ez persze igaz minden anya-gyerek kapcsolatra.

Lovaknál a saját érdekünkben, különösen oda kell figyelni az adott szituációra, mivel tőlünk jóval erősebb és nagyobb állatokról van szó.

Ha még el nem  választott csikóval szeretnénk kapcsolatot létesíteni akkor fontos, hogy valaki közelről ismerje a kancát. Nem minden ló tűri jól a "betolakodókat". Ez akkor is lehet igaz, ha iskolalóról beszélünk, mert a látogatókban elfáradhat az anya és a csikó is, így türelmetlenné/idegessé válhatnak.

Ha be szeretnél menni a kicsihez, hallgass a lovászra, oktatóra, szólj nekik, kérj engedélyt. Ők megmondják mikor mehetsz (nem többen!) és mennyi időre.

A csikónak ne adj ennivalót kb addig amíg nincs elválasztva, az anyának viszont vihetsz bátran almát, répát vagy amit még szeret mert szüksége van Neki is a törődésre és a vitaminra.

Amíg bent vagy a boxban: 

- legyél nyugodt

- halkan és kedvesen szólj 

- figyeld az anya hangulatát

A fentiek betartásával nagyon jókat játszhatsz a csikóval! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jakarithemini.blog.hu/api/trackback/id/tr4513744360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása