Te tudod mi az állatasszisztált terápia?
Kutyával már itthon is működik

Most kérdezheted magadtól, hogy hogyan jön ide egy lovas blogra egy kutyás bejegyzés... 

Úgy jön ide, hogy régóta szeretem a minilovakat és az kevés számomra, hogy kerti díszként tartsam. Azért kerestem meg a Csodakutya Alapítványt, mert ők már kitaposták az utat az állatasszisztált  terápiás tevékenységnek. Szerettem volna megtudni tőle, hogyan érte el ezt a célját, és hogy jelenleg milyen képzési és egyéb jogszabályi háttérrel működnek. Terveim szerint ezeket a szabályozásokat használva lehetne bevezetni és elismertetni a miniló által asszisztált terápiát is Magyarországon. 

Az, hogy az állatok közelsége pozitív hatással van ránk, emberekre, már igen régen bizonyított tény. Kísérletek, megfigyelések sokasága támasztja alá ezt, leírva sok-sok olyan történetet, melyben főszereplők az állatok…

A terápiás hatás megfigyelhető például egy akvárium és a benne élő halak puszta jelenléténél is, nem beszélve a róluk való gondoskodás, törődés egyéb hasznos hatásairól. Nincs ez másként az emlős állatokkal sem. Ezért is alkalmazzák egyre inkább az állatokat terápiás célra is. Az állatasszisztált terápiák fajtáit megkülönböztetjük a terápiás állat fajtája szerint is. Tudjuk, hogy delfinek, lovak, kutyák, nyulak, más emlősök és esetenként hüllők terápiás állatként vesznek részt a gyógyításban, fejlesztésben.

Csodakutya.hu

Köszönöm Fábiánné Mile Alíznak a rám szánt időt, egy igen hosszú beszélgetés lett abból a pár kérdésből, amit összeírtam...  Fogadjátok szeretettel:

Magyarországon először 15 éve indították el az állatasszisztált terápiát. Ugyan úgy mint most nekem a minilovak esetében, nekik is csak külföldi weboldalak és szervezetek nyújtottak támpontot a tevékenységről és a szükséges keretrendszerről.

2009-ben történt meg az áttörés amikor Európai viszonylatban is a példa értékű rendelet (27/2009 SZMM) született a kutyás terápia szabályozásáról. Kezdetektől a minőségi segítség nyújtást tartották szem előtt, így a rendelet kellően szigorúan szabályozza a tevékenységet és az odáig vezető utat, mind a kutya, mind a kutya vezetője szempontjából. 

Az országban működő Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (röviden MATESZE) tartja nyilván az összes vizsgázott kutyát. Ez jelenleg is elérhető egy online adatbázisban.

--- Ha terápiát szerveznél, mindenképpen ellenőrizd, hogy a kutya szerepel az adatbázisban és hogy arra a terápiás tevékenységre van-e érvényes vizsgája, amire szánod. Ha a kutya nem szerepel az adatbázisban, nem jó emberrel vetted fel a kapcsolatot. ---

dog.JPG

Mit kell tenni azért, hogy a kutyádból terápiás kutya legyen?

Fel kell mérni, hogy mentalitásra alkalmas-e a kutya az ilyen típusú tevékenységre. Ezt, ahogy Alíz mondja 1-2 személyes találkozás után a szakemberek el tudják dönteni. Bármilyen kutyával lehet jelentkezni, aki 12 hónapos elmúlt, a felső korhatár az állattól függ.

Ha a kutyus jó alany az még csak a fele, mert a gazdának elkötelezett önkéntesnek kell lennie. Neki is a kutyával együtt tanulni, fejlődni kell. Első lépés az OKJ-s Habilitációs kutyakiképző tanfolyam elvégzése, majd a "szakosodás" a terápiás iránynak megfelelően. A képzési idő legalább 1 év.

Jelenleg összesen tizenhatan vizsgáztathatnak segítő kutyát az országban.

Hogyan valósul meg a terápia?

Közoktatásban heti, tanórai keretek között, csoportos foglalkozásként.

Elsősorban hosszú távon, felmenő rendszerben dolgoznak hatékonyan. Mit jelent ez? Már van olyan gyermek akinek a fejlődését 8 éve segítik kutyás terápiával, nyomon követik életútját. Az állandóságnak fontos szerepe van a fogyatékossággal élő gyermekek életében. 

Jövőre talán már nem csak óvodákban és iskolákban, hanem bölcsődékben is elindul a terápiás tevékenység.

A terápián részt vesz:

  • egy szakember, pl. gyógypedagógus aki a gyermekekkel foglalkozik,
  • a kutya
  • a kutya vezetője
  • meghatározott létszámú csoport/osztály

A hosszútávú együttműködés a cél, de az alapítvány önkéntesei szívesen részt vesznek rendezvényeken, hogy népszerűsítsék a terápiát.

Jelenleg ez a terápia OEP által nem támogatott. 

Örülök, hogy az állatasszisztált terápia már most is sok gyermek életére van pozitív hatással. Remélem, hogy Nekem ezt sikerül bővítenem egy új fajtájával, a minilovak segítségével.

Kövesd figyelemmel az utunkat, fejlődésünket Jakarival. Mindkettőnknek van mit tanulni és megosztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://jakarithemini.blog.hu/api/trackback/id/tr813822592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása